liczby zespolone
Wojtek: Liczby Zespolone
Oblicz moduł liczby zespolonej
mam trudności z tym przykładem wyszło mi
√250625
23 paź 11:51
Vizer: | | (1+3i)(3+4i) | | 3+4i+9i−12 | | −9+13i | | 9 | | 13 | |
z= |
| = |
| = |
| =− |
| + |
| i |
| | (3−4i)(3+4i) | | 9+16 | | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 81 | | 169 | | 250 | | 5 | | √10 | |
|z|=√ |
| + |
| =√ |
| = |
| √10= |
| |
| | 625 | | 625 | | 625 | | 25 | | 5 | |
Więc jest dobrze obliczone.
23 paź 12:00
Wojtek: a dlaczego jest tam
√10 
z czego to wynika
23 paź 12:15
Vizer: | | 25*10 | | √10 | |
√ |
| = |
| , już wszystko jasne? |
| | 25*25 | | 5 | |
23 paź 12:44
Wojtek: ok juz wiem
23 paź 12:49
23 paź 12:51
Bk: |z|+moduł z − z = 3 − 4i
24 paź 05:50
miki: z=(√3−i)5
26 gru 20:11
utem:
|
√3−i|=2
| | 11π | | 11π | |
z=25*(cos(5* |
| )+i sin(5* |
| )) |
| | 6 | | 6 | |
z=32*(cos(210
o)+i sin(210
o)) dokończ
26 gru 20:24
luki: (3−4i)(3+4i)=9+16
Może ktoś powiedzieć czemu tak jest? Nie rozumiem tego.
11 kwi 15:24
Mila:
(3−4i)(3+4i)=32−(4i)2=9−(−16)=9+16
i2=−1
11 kwi 18:25