cyziol1: Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 26, a ich iloczyn wynoai 216.
Wyznacz ten ciąg.
16 kwi 11:53
byskup: a1 - pierwszy wyraz tego ciągu
a2 - drugi wyraz tego ciągu
a3 - trzeci wyraz tego ciągu
suma trzech wyrazów ciągu
a1+a2+a3=26
iloczyn wyrazów ciągu
a1*a2*a3=216
z włacności ciągu geometrycznego
a2/a1=a3/a4, to
a22=a1*a3
następnie podstawiam że a1*a3 do "iloczynu trzech wyrazów ciągu" i otrzymuje:
a2 2*a2=216
a23=216
z tego wynika że a2=6 bo 63=216
następnie obliczam a22=a1*a3 [pdsatawiając za a2=6
62=a1*a3
36=a1*a3
kolejno wyzanczam a1=36/a3 i podstawiam do "suma trzech wyrazów ciągu"
a1+a2+a3=26 gdzie a2=6, a a1=36/a3
36/a1+6+a3=26
36/a1+a3=20 mnoże obie strony przez a3
36+a32=20a3
a32-20a3+36=0 otrzymujemy równanie kwadratowe (obliczam deltę itd.)
Δ=256
pierwiastek z Δ=16
a3=2 va3=18
i
a1=36/a3
to a1=18 lub a1=2
szukane wyrazy ciągu:
a1=2
a2=6
a3=18
lub
a1=18
a2=6
a3=2
16 kwi 19:19