...
madlen: wyznacz liczby x i y wiedząc, że ciąg (4,x − y,x + y,19) jest arytmetyczny.
23 paź 11:31
madlen: napiszcie mi to w jak najprostszy sposob, ja pozniej sama dojde jak to robic
23 paź 11:34
krystek: masz a1,a2,a3,a4
I zdef ciągu arytmetycznego otrzymujesz: a4−a3=a3−a2
a3−a2=a2−a1
23 paź 11:35
madlen: tak, czyli mam : x+3y=19
23 paź 11:38
krystek: Masz dwa równania !
23 paź 11:39
madlen: i teraz a3−a2=a2−a1?
23 paź 11:40
madlen: aha, dobra nie zauwazyla tego na dole
23 paź 11:40
madlen: ok juz wiem, jak to dalej zrobic, dzieki
23 paź 11:41
krystek: 
,że nie chcesz bezmyślnie przepisać gotowych wyliczeń.
23 paź 11:44
madlen:
23 paź 11:46