wykresy funkcji i osie symetrii
globek: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie ?
f(x) = 3− 2x
1. Df= R−{0}
ZW= R−{3}
2. Wykresem funkcji jest parabola. Asymptota pionowa to prosta x=−, a pozioma prosta y=3
3. F(x)=0 <=> x=23
4. f(x)>0<=> x∊(−∞;0)(u ({2}{3};∞)
f(x)<0 <=> x∊(0;23)
Środkiem symetrii jest punkt (0;3) nie umiem wypisac osi symetrii
f(x)= −1x+3
1. Df= R−{3}
ZW= R{0}
2. Ramienia wykresu są parabolami. Asymptota pionowa prosta x=3, a pozioma prosta y=0
4. f(x)>0<=>x∊(−∞;−3)
f(x)<0<=> x∊(−3;∞)
5. Środkiem symetrii jest punkt (−3;0) nie umiem wyznaczyć osi symetrii.
Proszę o sprawdzenie zadania i wytłumaczenie mi jak wyznaczyć osie symetrii.
23 paź 11:00
krystek: ZW źle
wykresem nie jest parabola ioś pionowa x=0
23 paź 11:05
globek: jak to ?
23 paź 11:15
krystek: parabola jest wykresem funkcji kwadratowej np y=2x2+3x+8
23 paź 11:24
krystek: | | 1 | | 2 | | 2 | |
Nakreśl funkcję y= |
| y= |
| a następnie y=− |
| |
| | x | | x | | x | |
23 paź 11:26
globek: nakreśliłem, na lekcji pisalismy parabola, asymptota. Wytłumaczy mi ktoś jak określić osie
symetrii ?
23 paź 11:49
globek:
23 paź 12:33
krystek: | | 1 | |
jak nakreślisz to zobacz jaka prosta jest osia symetrii.Pierwsze słysze aby wykresem y= |
| |
| | x | |
była parabola .A może sie przesłyszałes ?
23 paź 12:36
globek: w ksiazce sa rysunki
23 paź 12:42
krystek: Czego?
23 paź 12:48
agata: Wykres to hiperbola
| | a | |
Postać tej funkcji f(x)= |
| +q |
| | x−p | |
| | −2 | |
czyli wykres funkcji y= |
| należy przesunąć o wektor [0,3] |
| | x | |
Środek symetrii (0,3)
x=o, y=3
asymptoty pionowa x=0 i pozioma y=3
D=R−{0} Zw=R−{3}
23 paź 13:12
agata: Popraw i napisz jeszcze raz to sprawdzę.
23 paź 13:14
globek: Co mam poprawic ? D,ZW środek symetrii mam takie same. Nie wiem co z resztą, szczególnie
miejscem zerowym i nie mam pojecia jak wyznaczyc osie symetrii.
23 paź 14:03
globek:
23 paź 14:22
agata: Miejsce zerowe w 1) jest dobrze rozwiązane. 4) punkt też.
| | −2 | |
A jaka jest oś symetrii funkcji y= |
| ? |
| | x | |
23 paź 14:24
globek: są dwie, nie wiem jak wyznaczać osie
23 paź 14:29
agata: Asymptoty x=p ,y=q
Środek symetrii (p,q)
Osie symetrii y=x−p+g, y=−x+p+q.
23 paź 14:44