wylacz czynnik przed nawias
;): Wylacz czynnik przed nawias i przeprowadz redukcje wyrazow podobnych w wyrazeniu
W=3√160−2√90+4√40
23 paź 10:38
krystek: 160=16*10
90=9*10
40=4*10 i licz.
23 paź 10:58
Bogdan:
Czy nie widać, że 160 = 16*10, 90 = 9*10 i 40 = 4*10 ?
23 paź 10:58
;): Moglby ktos to zrobic krok po kroku ?
23 paź 11:02
;): jak to obliczyc/
23 paź 11:03
dero2005:
√a*b = √a*√b
3√160 − 2√90 + 4√40 = 3√10*16 − 2√9*10 + 4√4*10 =
= 3√10*√16 − 2√10*√9 + 4√10*√4 = 3√10*4 − 2√10*3 + 4√10*2 =
= 12√10 − 6√10 + 8√10 = 14√10
23 paź 11:28