Oblicz.
ania: Punkty A,B,C takie,że A=(5,8) ,B=(−1,2) ,C=(2,−1),są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD.
a)Wyznacz współrzędne środka symetrii prostokąta ABCD.
b)Wyznacz współrzędne wierzchołka D.
c)Oblicz promień R i pole P koła opisanego na tym prostokącie.
d)Wyznacz sinα,który tworzy przekątna AC z bokiem CD.
ZADANIE MATURALNE.
23 paź 10:36
dero2005:

a) środek symetrii prostokąta (punkt S) obliczamy jako środek odcinka |AC| wg wzoru
| | xA+xC | | yA+yC | | 5+2 | | 8−1 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
S = (3,5 , 3,5)
b) współrzędne wierzchołka D
− liczymy wspórzędne wektora BC→
BC→[a,b] = [x
C−x
B , y
C−y
b] = [2+1 , −1−2] = [3 , −3]
w prostokącie przeciwległe boki są równe i równoległe, więc współrzędne wektorów BC→
i AD→ są równe i możemy je porównać
AD→[x
D−x
A, y
D−y
A] = [a,b] = [3 , −3]
x
D−5 = 3 x
D = 3+5 = 8
y
D−8 = −3 y
D = −3+8 = 5
D = (8 , 5)
c) promień R jest równy długości odcinka np.|SA|
długość odcinka |SA| liczymy ze wzoru
d = R =
√(xS−xA)2 + (yS−yA)2 =
√(3,5−5)2 + (3,5−8)2 =
=
√(−1,5)2 + (−4,5)2 =
√2,25 + 20,25 =
√22,5
P = πR
2 = π*22,5
2 = 506,25π
d) sinus kąta α
|AD| =
√(xD−xA)2 + (yD−yA)2 = do policzenia
|AC| =
√(xC−xA)2 + (yC−yA)2 = do policzenia
23 paź 12:24
ania: Dziękuję za zrobienie tego zadania.Jestem pełna podziwu .
23 paź 13:59
dero2005: bez jaj
23 paź 14:09
dero2005: jakby to było zadanie maturalne to wszyscy by zdali maturę
23 paź 14:12