kiedy wielomiany sa rowne
zok: dla jakiej wartosci a wielomiany u i w są równe? u(x)=(ax−1)(ax+2) w(x)=9x2−3x−2
jesli mozna to napiszcie krotkie wytlumaczenie nie wiem w ogole o co w tym zad chodzi
23 paź 09:23
zok: proze pomozcie
23 paź 10:39
Mateusz: Dwa wielomiany są równe gdy są tego samego stopnia i mają równe wspołczynniki przy
odpowiednich potęgach zmiennych.
Sprobuj na podstawie tego wyprowadzic rownenie/lub rownania i rozwiązac je
23 paź 10:57
zok: wyszly mi dwa wyniki do a , a=9 i a=−3 a w odp jest tylko −3
23 paź 11:20
krystek: A porównaj współczynnik przy x i tam masz a=−3 stąd a=3 odpada.
23 paź 11:31
zok: dzięki
23 paź 11:39