12 mar 18:41
tim: Olu. Przenieś litery na jedną stronę, a liczby na drugą, pamiętając o zmianie znaku:
0,4z - 1 = 0,5
0,4z = 0,5 + 1
0,4z = 1,5
Aby obliczyć z, należy podzielić 1,5 przez 0,4 = 3,75
z = 3,75
Spróbuj następne.
12 mar 18:46
OLA: a możesz 3 ostatnie bo one to nie wiem nawet jak zacząć
12 mar 18:50
tim: e)
7 - 2x = 7x - 2
x na jedną, liczby na drugą
-2x-7x = -2-7
-9x = -9 /: -9
x = 1
f)
2/3(6x-9) = 12
trzeba pozbyć się nawiasu, wymnażamy 2/3 przez 6x i 9
4x - 6 = 12
4x = 18
x = 18/4 = 3,5
g)
1/10 (25x - 40) + 2 = 3/4(8x + 12)-9
pozbywamy się nawiasów
2,5x - 4 + 2 = 6x + 9 - 9
2,5x - 6x = 4 - 2
- 3,5x = 2
x = - 4/7
12 mar 18:56