matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna
Student1roku:
Znajdz funkcję odwrotną: f(x)=x
2
−2x x∊[2;∞) Nie potrafie z tego wyciągnąć x−a
23 paź 01:28
Greg:
x(x−2)
23 paź 01:35
Bogdan:
x
2
− 2x = y ⇒ x
2
− 2x − y = 0, Δ = 4 + 4y,
√
Δ
= 2
√
y + 1
2 − 2
√
y + 1
x =
= 1 −
√
y + 1
2
lub
2 + 2
√
y + 1
x =
= 1 +
√
y + 1
2
Dla x ≥ 2 przyjmujemy x =
√
y + 1
+ 1 Funkcja odwrotna f
−1
(x) =
√
x + 1
+ 1
23 paź 01:43
Student1roku:
Dzięki
23 paź 01:52