jak to wyliczyć?
angelika załamana: potrzebuję na jutro rozwiązać zadanie i proszę o pomoc
f(x)=x2−3x−10
4) f(x)=4
5) f(x)<0
23 paź 00:24
Jolanta: policz Δ i pierwiastki ,wzory znasz ?
23 paź 00:35
angelika załamana: właśnie nie
23 paź 00:36
angelika załamana: i w tym największy problem
23 paź 00:36
Jolanta: Δ=b2−4ac
f(x)=ax2+bx+c
f(x)=1 x*2−3x−10 a=1 b=−3 c=−10
podstawiaj
23 paź 00:37
23 paź 00:39
angelika załamana: f(x)1x2+3x+(−10)
23 paź 00:42
angelika załamana: rozumiem że tak
ale co dalej
23 paź 00:43
Jolanta: nic nie zrobiłas masz taki zapis w zadaniu
.Wykresem jest parabola .która przecina os Ox w dwóch miejscach .x1 i x2 .Sa to pierwiastki
,zeby je znależc liczysz najpierw Δ
Δ=b2−4ac
23 paź 00:47
Jolanta: Δ=(−3)2−4*1*(−10)=
23 paź 00:48
angelika załamana: Δ=−32−4(1−10) ?
23 paź 00:50
angelika załamana:
23 paź 00:52
Kuba: czyli w sumie da...
23 paź 00:52
Jolanta: (−3)2=9 a −32=−9
23 paź 00:53
Kuba: nie, wróć, sorry... nie możesz tego wsadzić w nawias bo wyjdzie Ci (−4) * (−9), a to nie o to
chodzi... (−3)2 = 9
(−4) * 1 * (−10) = 40
9 + 40 = 49
23 paź 00:54
Kuba: √Δ = √49 = 7
23 paź 00:55
angelika załamana: −50
23 paź 00:55
Jolanta: u góry masz wzory na x1 i x2 podstaw
23 paź 00:55
angelika załamana: dzięki
23 paź 00:56
Jolanta: (−3)2−4*1(−10)=9+40 − * −=+
23 paź 00:57
angelika załamana: 3−7
x1 = 2
23 paź 00:59
Jolanta: f(x)=x
2−3x−10 a=1 b=−3
√ Δ=7
| | −b+√Δ | | −(−3)+7 | | 3+7 | |
x1+ |
| = |
| = |
| =5 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
x
2=.....
23 paź 01:01
23 paź 01:03
Jolanta: czyli masz skończone zadanie x1=5 x2=−2 albo odwrotnie zależy jak sie podstawia
co z dalsza częścia mozesz podać pełna treść
23 paź 01:06
angelika załamana: −6−12*(−10)=49
−20*(−10)=49
200=49
23 paź 01:06
Jolanta: co to jest ?
23 paź 01:07
angelika załamana: f(x)=x2−3x−10
4) f(x)=4
5) f(x) <0
23 paź 01:08
angelika załamana: (−3)2−4*1(−10)=9+40 − * −=+
To mam obliczyć?
23 paź 01:10
Jolanta: co to było co wyzej napisałaś
23 paź 01:10
angelika załamana: (−3)2−4*1(−10)=9+40 − * −=+
obliczenie tego?
23 paź 01:12
angelika załamana: sorki jestem totalnym matolkiem z matematyki
23 paź 01:13
konrad: A co to − * −=+ ?
23 paź 01:13
Jolanta: f(x)=x
2−3x−10 a=1 b=−3 c=−10
Δ=b
2−4ac=9
3)
2−4*1*(−10)=9+40=49
√49=7
| | −b+√Δ | | −(−3)+7 | | 3+7 | |
x1= |
| = |
| = |
| =5 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | −b−√Δ | | −(−3)−7 | | −4 | |
x2= |
| = |
| = |
| =−2 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
odp x
1=5 x
2=−2
koniec czesci pierwszej
23 paź 01:16
Jolanta:

Ta parabola nie powinna byc kanciasta ale inaczej nie umiem narysowac .Liczyłysmy te punkty
przeciecia z osią OX
23 paź 01:20
Jolanta: to 4) f(x)=4 to osobne zadanie ? jest jakaś tresć
23 paź 01:22
konrad: Mi się wydaje że chodzi tu po prostu o znalezienie x dla których wartość funkcji wynosi 4.
23 paź 01:23
Jolanta: Zamiast nawiasu mam 9 chyba sie domysliłaś , powinno być Δ=(3)2.....
23 paź 01:25
angelika załamana: niestety kolega przesłał mi tylko to
23 paź 01:26
Jolanta: Konrad masz jeszcze siłe posiedzieć z nią ?
23 paź 01:26
angelika załamana: a co jezeli mam f(x)=x2−4
23 paź 01:28
konrad: No nie bardzo, czekam tylko jak się zwolni łazienka i idę się kąpać
23 paź 01:29
angelika załamana: to jest jakiś podpunkt do tego zadania
23 paź 01:30
konrad: W tym przypadku możesz skorzystać ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
x2−4=(x−2)(x+2) i masz postać iloczynową z której tylko odczytujesz pierwiastki (−2,2)
23 paź 01:30
angelika załamana:
23 paź 01:31
konrad: 4.
x2−3x−10=4
x2−3x−14=0
robisz to wg tej samej metody jaką Jolanta rozwiązała pierwsze równanie]
5.
x2−3x−10<0
pierwiastki już masz obliczone (5,−2), 'a' jest większe od zera czyli ramiona paraboli idą w
górę, rozwiązanie jest pod osią x zatem x∊(−2,5)
23 paź 01:33
angelika załamana: ?
23 paź 01:33
Jolanta: x2−4=(x+2)*(x−2) wzór jest a2−b2=(a+b)(a=b)
x+2=0 x−2=0
x=−2 x=2
parabola przecina os w punktach x1=−2 x2=2
wracajac do zadania poprzedniego
f(x)<0 dla x∊(−2 ;5) na wykresie ta częśc pod osia OX
23 paź 01:33
angelika załamana:
23 paź 01:34
Jolanta: Konrad widzę ,ze jesteś muszę konczyc powodzenia
23 paź 01:34
konrad: No jeszcze jestem
23 paź 01:34
angelika załamana: a jak to wygląda z f(x)=4?
23 paź 01:36
konrad: No napisałem Ci tam wyżej. Tylko musisz to teraz rozwiązać.
23 paź 01:36
angelika załamana: sorki ale nie wiem jak
23 paź 01:43
konrad: No przecież Jolanta Ci pokazała jak to się liczy. Cały przykład Ci zrobiła krok po kroku.
23 paź 01:45
angelika załamana: wiesz co chyba jestem na to za głupia
23 paź 01:46
konrad: To powodzenia na maturze
23 paź 01:47
konrad: Powiedz mi w czym jest problem? Nie potrafisz delty obliczyć?
23 paź 01:48
angelika załamana: nie dziękuję
muszę wziąść korki bo inaczej nie da rady
pozdrawiam i dzieki
23 paź 01:48
angelika załamana:
23 paź 01:49
konrad: No cóż, jak uważasz
23 paź 01:50
angelika załamana: nie potrafie zrobic tych obliczen pod punkt 4 i 5
23 paź 01:50
angelika załamana: nie dziękuje dotyczylo powodzenia na maturze
23 paź 01:51
konrad: Pod punkt 4 podałem Ci przekształconą funkcję. Wystarczy tylko pozmieniać parę liczb w
przykładzie rozwiązanym przez Jolantę i masz zrobione. 5 punkt masz zrobiony.
23 paź 01:52
angelika załamana:
23 paź 02:00
angelika załamana: dzieki
23 paź 02:00