Oblicz V pozostałej figury.
jabba: Z sześcianu o krawędzi 4 cm odjęto w połowie każdej krawędzi wszystkie naroża tnąc w
połowie krawędzi. Oblicz V pozostałej figury.
12 mar 18:41
jabba: proszę o pomoc
13 mar 15:48
jabba: ludzie pomóżcie no
13 mar 23:13
Basia: dobrze, pomożemy
13 mar 23:31
jabba: dziękuję
13 mar 23:32
Basia:
a - długość krawędzi sześcianu
a = 4
naroże, które odcinasz to ostrosłup o podstawie trójkątnej
podstawa jest trójkątem równobocznym, wszystkie krawędzie boczne są równe
b - krawędź podstawy ostrosłupa
L - krawędź boczna ostrosłupa
H - wysokość ostrosłupa
L = a/2 = 4/2 = 2
--------------------------------
b jest przeciwprostokatną w tr.prostokatnym, którego przyprostokątne są równe L=2
b2 = L2 + L2
b2 = 4 + 4 = 8 = 4*2
b = √4*2 = 2√2
-------------------------------
h - wysokość podstawy czyli wysokość tr.równobocznego o boku b
h = b√3/2
h = 2√2*√3/2
h = √2*√3
h = √6
jak w poprzednik zadaniu H ; (2/3)h i L tworzą tr.prostokatny
H2 + [(2/3)h]2 = L2
H2 + (4/9)*(√6)2 = 22
H2 + (4/9)*6 = 4
H2 + 8/3 = 4
H2 = 4 - 8/3
H2 = 12/3 - 8/3
H2 = 4/3
H = √4/3
H = 2/√3
H = 2√3 / 3
----------------------------
liczymy Vjednego naroża
Pp = b2√3 / 4
Pp = (2√2)2*√3/4
Pp = 4*2*√3 / 4
Pp = 2√3
----------------------
Vjednego naroża = (1/3)*Pp*H
Vjednego naroża = (1/3)*2√3*2√3/3
Vjednego naroża = 4*3/ 9
Vjednego naroża = 4/3
Vsześcianu = a3 = 43 = 64
V = Vsześcianu - 4*Vjednego naroża
V = 64 - 4*4/3
V = 64 - 16/3
V = 192/3 - 16/3
V = 76/3
13 mar 23:48
jabba: tych naroży jest 8 a nie 4
14 mar 15:51