matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
tuska:
4n+1
oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym: (
)
2n
3n+2
22 paź 23:10
Bogdan:
Wskazówka:
4n + 1
3n + 2 + n − 1
n − 1
=
= 1 +
=
3n + 2
3n + 2
3n + 2
1
= 1 +
3n + 2
n − 1
1
lim
n→
∞
(1 +
)
f(n)
= e
f(n)
22 paź 23:35