Pokaż, że...
Student1roku: Pokaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba: n5−n jest podzielna przez 5
22 paź 22:46
Eta:
Poszukaj w postach ....... było 1000 razy
22 paź 22:50
am: n(n4−1)=n(n2−1)(n2+1)=(n−1)n(n+1)(n2+1) i teraz zastanów się co wyszło i wyciągnij wnioski
22 paź 22:53
am: albo jak eta mowi poszukaj
22 paź 22:53
Mateusz:
I sposob rozpisując to z Newtona otrzymam
(n+1)
5−(n+1)=n
5+5n
4+10n
3 + 10n
2+5n+1−n−1 = (n
5−n)+5n
4+10n
3+10n
2+5n c.n.u
czyli tak jak wspomniałem wczesniej najpierw musisz wyznaczyc wzor na (a+b)
5− albo ze wzoru
albo z trojkąta Pascala mi sie nie chce tego rozpisywacwiec juz podstawiłem do gotowego wzoru
Mozna tez skorzystac z tzw małego tw Fermata jezeli c jest liczbą pierwszą to n
c−n dzieli się
przez c ale ty tu masz udowodnić wiec ono raczej odpada
22 paź 22:53
22 paź 22:54
Mateusz:
No albo kto szuka ten znajdzie.....
22 paź 22:54
Student1roku: Dzięki
22 paź 23:09