kresy
luk18: Czy jest ktoś, kto mógłby mi to rozwiązać i po kolei wytłumaczyć co trzeba zrobić?
Niech E={x∊R: x>3} Czy zbiór E jest ograniczony z góry czy z dołu?
22 paź 22:31
am: ograniczony z dolu przez 3
22 paź 22:34
luk18: I tyle?
22 paź 22:35
am: no

Przyklady z wikipedi
Kres górny zbioru A oznaczamy sup(A), kres dolny inf(A).
Jeśli A = [0,3], to:
inf(A) = 0 ponieważ 0 jest najmniejszą liczbą zbioru A, więc jest jego kresem dolnym.
sup(A) = 3 ponieważ 3 jest największą liczbą zbioru A, więc jest jego kresem górnym.
Niech B = (0,3). Wówczas:
inf(B) = 0. Choć zbiór B nie ma liczby najmniejszej, jego kresem dolnym jest 0, bowiem
żadna liczba większa od 0 nie jest mniejsza od dowolnej z liczb zbioru B.
sup(B) = 3. Mimo że w zbiorze B nie ma liczby największej, kresem górnym jest 3, ponieważ
nie istnieje liczba mniejsza od 3, która byłaby większa od jakiejkolwiek liczby ze zbioru B.
22 paź 22:36
luk18: Ale umiesz to udowodnić? Ja mam dowód na 2 strony zeszytu, ale nic z tego nie rozumiem. Na
dodatek wyszło że x≥2...
22 paź 22:41