wspórzenne wierzcholka
Pat: Jak znaleść współrzenne wierzchołka paraboli y=−4x2 −4x+3?
Prosze o Pomoc
22 paź 22:22
22 paź 22:26
Klaudia: musisz obliczyć q i p ze wzorów:
Δ=b
2−4ac
q= −Δ/4a
p= −b/2a
Ze wzoru funkcji wynika że a= −4 b= −4 c=3. Wystarczy podstawić

q odpowiada za współrzędną Y
a p za współrzędną X. Więc wierzchołek to (p,q)
22 paź 22:26
Pat: detlta =64
22 paź 22:37
22 paź 22:41
am: p= −1/2
22 paź 22:44
Pat: Niewiem czy jest to dobrze ? Do tego musze jeszcze znalesc punkty w w ktorych przecina
ona osie w ukladzie wspolzenym ? Prosze o pomoc

dziekuje
22 paź 22:45
Pat: napisze to jeszcze raz
Gdzie zrobiłam błąd ?
22 paź 22:47
22 paź 22:47
am: −8 w mianowniku 2a ale a=−4
22 paź 22:48
Klaudia: miejsca przecięcia z OX to miejsca zerowe:
x1= −b−√Δ/2a
x2= −b+√Δ/2a
miejscem przecięcia z OY jest punkt c czyli 3 (Y=3)
22 paź 22:49
Bogdan:
Współrzędne wierzchołka paraboli:
| | b | | −1 | |
yw = c + |
| *xw = 3 − 2* |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
albo yw = c − a*xw2 = 3 + 4* |
| = 4 |
| | 4 | |
| | 1 | | −1 | |
a także yw = f(xw) = −4* |
| − 4* |
| + 3 = 4 |
| | 4 | | 2 | |
a wszystko bez Δ
22 paź 22:51
Eta:
22 paź 22:57
Pat:
| | 1 | |
niewiem jak obiczyczyc x2 jaki jest pierwiastek z delty na − |
| |
| | 2 | |
22 paź 22:57
Pat: ktos pomorze
22 paź 23:00
Pat:
22 paź 23:02
konrad: A w czym właściwie teraz masz problem, bo nie mogę się jakoś połapać?
22 paź 23:02
am: kto pomorze a kto mazowieckie ?
22 paź 23:03
konrad: Dobre
22 paź 23:04
Pat: niewiem jak obiliczyc x2
22 paź 23:04
konrad: A jak obliczyłaś x1?
22 paź 23:04
Pat: | | 1 | |
tak mam ale jaki jest √Δ dla − |
| |
| | 2 | |
22 paź 23:06
konrad: Jak masz policzoną deltę, to pierwiastki z liczysz z takich dwóch wzorków. Podała Ci je
Klaudia. Nie wiem w czym problem.
22 paź 23:08
Klaudia: przecież Δ to 64
22 paź 23:08
Pat: sorki moj blad
22 paź 23:11
Pat: jezeli mam obiczone x1 i x2 co dalej mam robic
22 paź 23:12
Klaudia: to wszystko : punkty przecięcia z OX: (x1;0) i (x2;0)
punkt przecięcia z OY: (0,c) tzn (0,3)
22 paź 23:14
Pat: czyli koniec zadania?
22 paź 23:14
Klaudia: cóż, wyznaczyłeś wierzchołek i punkty przecięcia więc sądzę, że tak. chyba, że coś jeszcze
miałeś obliczyć.
22 paź 23:16
Bogdan:
gwoli ścisłości:
| | −b − √Δ | | √3 | |
x1 = |
| , a nie x1 = −b − |
| , |
| | 2a | | 2a | |
| | −b + √Δ | | √3 | |
podobnie x2 = |
| , a nie x1 = −b + |
| , |
| | 2a | | 2a | |
a także "miejsca przecięcia z OX to miejsca zerowe" − to sformułowanie nie jest ścisłe,
bo miejsca przecięcia z OX to punkty, a nie miejsca zerowe, miejsca zerowe to odcięte
tych punktów.
22 paź 23:17
Pat: nie to wszystko dziekuje za pomoc
22 paź 23:17
Bogdan:
Chochlik wpisał 3 zamiast Δ.
Dobrze, że jest na kogo zwalić swoją nieuwagę
22 paź 23:40