Oblicz Pc i V czworościanu foremnego
jabba: Wysokość czworościanu foremnego jest równa 4 cm, oblicz Pc i V.
12 mar 18:38
gregory: v=1/3*Pp*H= 16√3/4*h=1/3*4√3*2√3=8 cm3
12 mar 18:47
gregory: pc= 16√3/4* ilość ścian(4)= 16cm2
12 mar 18:49
jabba: a możesz rozpisać skąd się to wzięło bo nie bardzo rozumiem
12 mar 18:50
gregory: w podstawie i ścianach masz trójkąt równoboczny a wzór na pole jest a2√3/4 a u ciebie
bok a wynosi 4 co daje16√3/4=4√3 mnożysz przez 4 ściany i masz pole powierzchni
całkowitej Czworośćianu
12 mar 18:54
gregory: sorry obliczena są błedne bo nie krawędź tylko wyskość ma długość 4
12 mar 18:56
gregory: aby wyliczyć A to tego wzoru co podałem powyżej na pole ściany boczej trzeba rozwiązać
równanie 4=√2/3
4/√2/3=a
to w rezultacie daje 6√3
i teraz liczysz pole trójkąta równobocznego mnożysz przez 4 i masz V
i powinno wyjść :
v=36√3 cm3
pc=36√3 cm2
12 mar 19:08
jabba: podajesz wzór na wysokość trójkąta równobocznego a tu chodzi o wysokość ostrosłupa
12 mar 20:02
jabba: kto mi to wytłumaczy



?
13 mar 15:47
gregory: jeśli H = 4 a wzór na h =a√6/3 to wyliczysz krawędź podsatawy 4=a√6/3
następnie a które ci wyjdzie podstawiasz na pole trójkąta równoboczego
V= 1/3*PaΔrównob.*h
a pole mnożac pole przez 4, gdyż ściany są takie same jak podstawa i masz Pc. Przelicz to
i zobaczysz że ci wyjdzie
13 mar 15:56
gregory: a= 2√6
13 mar 15:58
gregory: pole trójkąta (podstawa)= 6√3
13 mar 15:59
gregory: to v= 24√3/3
13 mar 16:00
gregory: pc=24√3
13 mar 16:01
gregory: coś nie jasne to pisz?
13 mar 16:01
jabba: ale wzór na h to h=a √2/3
13 mar 18:25
jabba: dalej tego nie łapie
13 mar 23:13
Basia:
wysokość czworościanu foremnego H = 4
przez
a oznaczamy krawędź czworościanu
wszystkie ściany (w tym podstawa) czw.for. sa trójkatami równobocznymi o boku a
h - wysokość podstawy
h = a
√3/2
odcinki H; (2/3)*h (w podstawie od punktu przecięcia wysokości do wierzchołka) i
a (krawędź boczna) tworzą tr.prostokatny
z tw.Pitagorasa
H
2 + [(2/3)*h]
2 = a
2
4
2 + (4/9)*(a
√3/2)
2 = a
2
16 + (4/9)*a
2*3 / 4 = a
2
16 + a
2 / 3 = a
2 /*3
48 + a
2 = 3a
2
48 = 2a
2 /:2
24 = a
2
a
2 = 24 = 4*6
a =
√4*6 = 2
√6
----------------------------
no i teraz wystarczy podstawić do wzorów na P
c i V
13 mar 23:28
jabba: dzięki

teraz w końcu rozumiem

a mogłabyś zerknąć na to: Z sześcianu o krawędzi 4 cm
odjęto w połowie każdej krawędzi wszystkie naroża tnąc w
połowie krawędzi. Oblicz V pozostałej figury.
Proszę
13 mar 23:32
Basia: już to masz w tym drugim poście
13 mar 23:50
demonok: Dalej nie kapuje

.

.

.
.

?
3 mar 21:50
demonok: Niech ktos sprawdzi o szescianu o powierzchni całkowitej

ΔΩ
3 mar 21:53
3 mar 21:54
czalizard: czapka w maśle ma na imie konfucjusz

! korona kielce !
23 paź 18:03