Jak wyznaczyć zbiór: {x: x ε R i 4/x > x}?
jeyy51: Witam. Jak wyznaczyć zbiór: {x: x ε R i 4/x > x}?
Wychodzi mi: 4 > x2, czyli x ε (−∞, −2) i (2, ∞).
W odpowiedziach jest: (−∞, −2) i (0, 2).
Z góry dziękuję.
22 paź 22:04
jeyy51: Oczywiście 4 > x2, to x nalezy do (−2, 2)
22 paź 22:09
am: 4/x>x |*x2
4x>x3
x3−4x<0
x(x2−4)<0
x(x−2)(x+2)<0
i masz odp
22 paź 22:10
konrad: 4/x>x |*x2
4x>x3
x3−4x<0
x(x2−4)<0
x(x−2)(x+2)<0
x=0,x=2,x=−2
x∊(−∞,−2)u(0,2)
22 paź 22:11
am:
22 paź 22:12
jeyy51: am, dlaczego pomnożyles to akurat przez x2?
22 paź 22:13
konrad: Żeby mieć pewność, że mnożę przez liczbę dodatnią.
22 paź 22:14
am: konrad ci odpowiedzial

dlaczego tak. Mnozac przez x nie wiedziialbym jaki ten xks ma znak
wiec w kolejnym kroku nie wiem czy zmieniac czy nie zmieniac znaku nierownosci(< czy >) ( bo
przy mnozeniu przez ujemna liczbę nalezy zmienic)
22 paź 22:16
jeyy51: Dziękuję za odpowiedź!
22 paź 22:19