planimetria
Joe:

Ciekawi mnie coś takiego jak na rysunku, mianowicie czy da się obliczyć jakoś środkowy odcinek
w trójkącie równobocznym? Jak na rysunku teoretycznie według mnie środkowy odcinek to ten
niebieski. Wie ktośmoże jak go obliczyć? Przy długości boku trójkąta równobocznego 6?
22 paź 21:50
am: czy chodzi ci o odcinek laczacy srodki ramion trojkata rownobocznego (lub innego) ?
22 paź 21:52
am: jesli tak to jego dlugosc to polowa dlugosci podstawy do ktorej jest równolegly
22 paź 21:52
am: czyli 3
22 paź 21:53
Joe:

Ajć sorki, chodziło mi o odcinek przechodzący przez środek ciężkości trójkąta, teraz chyba
poprawnie
22 paź 22:00
am: to można z podobienstwa wyznaczyć
22 paź 22:03
am:

trojkat dec jest podobny abc w skali 2/3
zatem DE=2/3|AB|
22 paź 22:08
Joe: mógłbyś pomóc bo nie mam pojęcia
1
o
a = 6
h = 3
√3
2
o
| | 2 | | 2 | |
hx = |
| * h = |
| * 3√3 = 2√3 |
| | 3 | | 3 | |
x = ?
Tak jakoś?
22 paź 22:11
am: masz wyzej
22 paź 22:17
Joe: Z twojego za bardzo nie wiem o co chodzi (na jakiej podstawie) ale u mnie można zrobić:
9x = 18 / : 9
x = 2 (to jedna połówka,więc całość to 4 jak u Ciebie

)
22 paź 22:22
am: Środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie. Dzieli on każdą z nich w stosunku 2:1 licząc
od wierzchołka. Znasz to twierdzenie ? Ja z niego skorzystalem i podobienstwa krotko
22 paź 22:31
Bogdan:
W trójkącie równobocznym środek ciężkości, ortocentrum, środek okręgu opisanego
i środek okręgu wpisanego pokrywają się.
Jeśli bok trójkąta równobocznego ma długość a, a szukana długość jest równa b, to
b jest bokiem trójkąta równobocznego, którego wysokość jest równa R.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
R = |
| b√3 ⇒ |
| b√3 = |
| a√3 /* |
| ⇒ b = ... |
| | 2 | | 2 | | 3 | | √3 | |
albo prościej:
| | 2 | |
skala podobieństwa trójkątów równobocznych o bokach długości b i a jest równa |
| |
| | 3 | |
22 paź 22:43