Kombinatoryka
Kogi: Mam problem. Pewna nauczycielka nie zgadza sie z moim wynikiem. Mam wypisac wszystkie
trzyelementowe kombinacje zbioru (1,2,3,4,5)
| | n! | |
Ja twierdze ze takich kombinacji jest 10 korzystam ze wzoru Ckn= |
| nauczycielka |
| | k!(n−k)! | |
twierdzi ze moj wynik jest zly. Moglby ktos wyjasnic mi dlaczego? Bylbym bardzo wdzieczny z
gory dzieki
22 paź 21:20
agata: Ty masz rację , chyba że o innych zadaniach rozmawiacie.
22 paź 21:23
am:
123
124
125
134
135
145
234
235
345
245
wszystkie raczej
22 paź 21:26
Kogi: Chodzi nam o to samo zadanie

jest przekonana ze tych kombinacji jest wiecej nie weim na
jakiej podstawie, chyba ze cyfry maja sie powtarzac ale wtedy z tego co wiem nie ma mowy o
kombinacji tylko o wariacji z powtorzeniami. Brak mi pomyslow od godziny probuje znalezc
wiecej niz 10 takich kombinacji na piechote i tez nie wychodzi mi wiecej jak 10
22 paź 21:26
agata: Jest coś takiego jak kombinacja z powtórzeniami.
22 paź 21:29
Kogi: Moge w tym zadaniu zastosowac kombinacje z powtorzeniami?
22 paź 21:31
am: wtedy dojdą
111
222
333
444
555
22 paź 21:31
Kogi: Tak rozumiem gdybym podstawil do wzoru Cnk=n!k!*(5−3)! Wyjdzie mi 1440 kombinacji ale czy
moge tutaj zastosowac kombinacje z powtorzeniami?
22 paź 21:37
am: jaka jest dokladna tresc zadania
22 paź 21:40
Kogi: Inaczej nie wiem co ja tam powpisywalem Ckn=(n+k−1) /k
22 paź 21:41
Kogi: Dokladna tresc jest taka: wypisz wszystkie trzyelementowe kombinacje zbioru(1,2,3,4,5). Ile ich
jest?
22 paź 21:42
am: 10 kropka
22 paź 21:43
Kogi: W przypadku kombinacji z powtorzeniami wyjdzie 35 mozliwosci
22 paź 21:45
Kogi: Moglabys mi podpowiedziec jak sie bronic przed Jj wynikiem. Bo podejrzewam, ze jej chodzi chyba
o rozwiazanie wlasnie wzorem na kombinacje z powtorzeniami i chyba oczekuje ode mnie
odpowiedzi pt. Dlaczego to nie moze byc kombinacja z powtorzeniami a ja kompletnie nie weim
jak jej to uzadnic
22 paź 21:47
am: wypisać ci je wszystkie bo juz nie wiem o co Ci chodzi chcesz 35 wypisanych bo uważasz że z
powtórzeniami czy jak ?
22 paź 21:48
Kogi: Juz tlumacze moze faktycznie sie zagmatwalem. Mam wrazenie ze nauczycielka obstaje orzy opcji
kombinacji z powtorzeniami mimo tego ze jest to zla droga do rozwiazania tego zadania, ale
chce abym jej uzasadnil dlaczego jest to zla droga daczego w tym zadaniu nie moge uzyc wzoru
na kombinacje z powtorzeniami. Jezeli jeszcze sie placze postaram sie to inaczej ci wyjasnic
mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi
22 paź 21:53