wielomiany
zok: wielomiany.
dla jakiej wartosci parametru a wielomian w jest podzielny przez dwumian q?
W(x)=x
3−6x−3a q(x)= x−a
dla jakiej wartosci a wielomiany u i w są równe?
u(x)=(ax−1)(ax+2) w(x)=9x
2−3x−2
bardzo proszę pomożcie

prosze o rozwiazanie i jakies wytlumaczenie, z gory dziekuje
22 paź 21:13
krystek: W(a)=0 wówczas W(x) jest podzielny przez q(x) (wstawiasz x=a)
Wymnóz u(x) i porównaj wspólczynniki przy tych samych potęgach.
22 paź 21:19
zok: a moge prosic o rozwiazanie?
22 paź 21:33
krystek: A zacznij poprawie.
W(a)=..
22 paź 21:34
zok: bo zawsze zamiast tego a w q(x) byla podana jakas liczba a teraz jest a i nie wiem co zrobic
22 paź 21:35
krystek: No własnie ta liczbą jest a
W(a)=0⇒a3−6a−3a=0⇒a3−9a=0 ⇒...
22 paź 21:44
zok: no ok ale dalej mam obliczyc samo a w jaki sposob?
a i wiesz jak to 2 zad zrobic?
23 paź 09:12