arcusy i wyznaczanie funkcji odwrotnych ,znaleźć przedziały...
KW: Znaleźć przedziały w których istnieją funkcje odwrotne do danych oraz wyznaczyć te funkcje.
Zrobiłem 2 przykłady, ale z resztą sobie nie radzę. Chciałbym żebyście sprawdzili czy dobrze
zrobiłem te 2 i doradzili jak zrobić 3 kolejne:
wyszło mi że wszystkie są iniekcjami więc zostaje wyznaczyć dziedzinę przeciwdziedzinę i wzór.
a)y=ctg(x+3)
Df: R−{kπ+3)
Przeciwdziedzina: R
jak teraz zamienić to na arcctg?
b)z=log
3(
12x+1)
Df:x∊(−2,+
∞)
Przeciwdziedzina: R
z
−1:x=2*3
y−2
Df: R−{
32}
Przeciwdziedzina: R−{
12}
Df:R
i reszty nie potrafię wyznaczyć
e)y=arctg
√x+2
Df: (−2,+
∞)
i tu też dalej nie potrafię.