dziedzina
monka: mam wyznaczyc dziedzinę i się zaciełam moje pytanie brzmi
w mianowniku wychodzi mi Δ=28 a nie ma pierwiastka z delty i co dalej? a czy minus w liczniku
wpływa jakos na funkcję ? oprócz skierowanych ramion paraboli w dól?
22 paź 21:02
agata: Jak to nie ma?√28=√4*√7=2√7
A w liczniku chyba powinno być−4x2.
x2+8x+9>0 i −4x2+3x+1≥0
22 paź 21:07
krystek: A kto powiedział,że nie ma? √4*7=..
A podaj jakie masz założenia i pomyśl jak rozwiązujesz nierówności kwadratowe.
22 paź 21:07
monka: nie wiem w dalszym ciagu jak wliczyc ta dziedzinę proszę o pomoc, w liczniku wyszło mi
√Δ=5
| | 1 | | 1 | |
x1=1, x2=− |
| czy przedział będzie <− |
| ;1>? |
| | 4 | | 4 | |
22 paź 21:24