plis ,oblicz korzystajac z definicji newtona
kasia: oblicz n,jesli wiadomo
(n)
(3)=56
22 paź 20:36
krystek: | n! | |
| =56 i teraz n!=(n−3)!(n−2)(n−1)n podstaw i skróc. |
| 3!(n−3)! | |
22 paź 20:41
22 paź 20:42
kasia: nie wychodzi
22 paź 20:44
krystek: n(n−1)(n−2)=6*7*8 czyli nie wymnażajac wiszisz ,że n=..?
22 paź 20:46
kasia: 6
22 paź 20:47
krystek: n jest w tym iloczynie największym czynnikiem.Popatrz uwaznie!
22 paź 20:48
krystek: kasiu ,czy rozumiesz wszystko?
22 paź 20:56
kasia:
22 paź 20:57
krystek: ?
22 paź 21:04
kasia: nie potrafię tego rozwiazac
22 paź 21:19
am: (x−2)(n−1)n=6*56
(n−2)(n−1)n=6*7*8
n=8
22 paź 21:22
am: chochlik oczywiscie zamiast x powinno byc n
22 paź 21:22
krystek: Przeciez masz po lewej: (n−2)(n−1)n i sa to kolejne liczby naturalne ,każda o jeden wieksza.
A po prawej stronie 6*7*8 − masz i też każda o 1 wieksza.
n−2=6
n−1=7
n=8
Możesz też wymnożyc i otrzymasz równanie stopnia trzeciego .
22 paź 21:25
kasia: ja mnozyłam i mi liczby kosmiczne wychodzily,
22 paź 21:35
kasia: dziękuje,cos tam kumam
22 paź 21:38
krystek: n3−3n2+2n−336=0 I podzielisz przez (n−8) ponieważ 8 jest pierwiastkiem
22 paź 21:40