ile wynosi wartość
Tex: Muszę obliczyć ile wynosi wartość[y] funkcji wymiernej wiedząc, że mam punkty
(4;20)
(3;15)
(3,75;y)
22 paź 20:24
Tex: poprawka
(4;15)
(3;20)
Oczywiście funkcja wymierna jest odwrotnie proporcjonalna
22 paź 20:31
Tex: naprawdę nikt nie może pomóc? Wiem, że to dosyć prosty przykład i na logikę można wywnioskować
że y = 16,25 ale nie potrafię tego obliczyć jeśli miałbym trudniejsze liczby.
22 paź 20:43
Tex: y = 18,75

*
22 paź 20:45
Tadeusz:
Ty zapisz to zadanie poprawnie a nie w swojej dowolnej interpretacji.
22 paź 20:49
krystek: A jaką ta funkcją ,Twoim zdaniem ma postać?
22 paź 20:53
Tadeusz:
Funkcja wymierna ... to nie koniecznie proporcjonalność odwrotna.
Ale jeśli .... to f(x)=a/x
czyli 15=a/4 a=60 20=60/3 y=60/3,75
22 paź 20:59
Tex: Przepraszam, że nie do końca zdefiniowałem zadania i że co chwile poprawiałem, ale to co
napisałeś Tadeuszu pomogło mi. Dzięki wielkie
22 paź 21:31