| ||||||||
2/ |Ω|= | ||||||||
| ||||||||
|A'|= | ||||||||
| 3 | ||
3x+2y+2=0 wsp. kierunkowy a1= − | ||
| 2 |
| 2 | ||
wsp. kier. stycznej a2= | = y'(xo) | |
| 3 |
| 2 | ||
y'(xo)= | z tego wyznacz xo | |
| 3 |
| 2 | ||
styczna ma równanie: y= | (x−xo)+yo =..... | |
| 3 |
Jutro postaram się do tego przysiąść. W razie czego będę pisał
| 1 | 2 | |||
y'= | (2x−1)−23*2= | (2x−1)−23 | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
w wykładniku jest − | ![]() | |
| 3 |
| 1 | ||
f'(x)= | u−2/3*u' | |
| 3 |
Jakiś nowy wzór
Teraz rozwiązuje równanie :
| 2 | 2 | ||
(2x−1)−23 = | | ||
| 3 | 3 |
i otrzymujesz x= 1
Co Ty? .....
Nie miałem jeszcze pochodnych a tu dostaje takie zadanka do zrobienia
Mam jeszcze pytanie odnośnie rysunku bo nie wiem jak wykres narysować :
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%282x-1%29^%281%2F3%29
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y^3+%2B+1+%3D+2x
Wolfram podaje dwa różne.
Mam ich jeszcze troszkę. Teraz dorwałem takie:
Mamy punkt A należący do okręgu (x+2)2 + (y−3)2 = 8.
Mamy też punkt P(2;7) i szukamy współrzędnych A dla których odległość AP jest najmniejsza.
Musiałem coś pomylić bo zrobiłem w pamięci i mi wyszło (0;4). To jest niemożliwe żeby na
studiach robić zadania w pamięci więc pytam się czy przypadkiem gdzieś błędu nie zrobiłem
| 7+3 | ||
po prostu nie umiem wykonać działania | i zdaje mi sie że to 4 ![]() | |
| 2 |
a = √32 − b2
√32−b2b i tutaj powinna powstać funkcja kwadratowa.
Hmm, policz pochodną i przyrównaj ją do zera, a otrzymasz ekstremum
Zostało ostatnie:
W kulę o promieniu R wpisano walec o największej objętości. Znaleźć te największa objętość i
wykonać odpowiedni rysunek.
Na razie jestem na etapie:
V = πr2H
H2 + 4r2 = 2R2
H = 2√R2− r2
V = 2πr2√R2 − r2 i nie mogę ułożyć drugiego równania.
| 2π(R2 − 2r2) | ||
V' = | ||
| √R2−r2 |
| 2π(R2 − 2r2) | |
= 0 | |
| √R2−r2 |
| R2 | ||
r2 = | ||
| 2 |
| √2R | ||
r = | | |
| 2 |
| 1 | ||
V'(r)= 4πr√R2−r2 +2πr2* | *(−2r) | |
| 2√R2−r2 |
| R2 | R2 | |||
V = 2π | √R2 − | |||
| 2 | 2 |
| √6 | ||
V = R2π*R | ||
| 2 |
| √2 | ||
V = | R3π | |
| 2 |
| 2R2 − 3r2 | ||
2πr( | ) | |
| √R2−r2 |
| √6 | ||
r = | R | |
| 3 |
| 2R√3 | ||
H = | ||
| 3 |
| 4√3π | ||
V = | R | |
| 9 |
V→ [j3]
| 4√3π | ||
V = | R3 ![]() | |
| 9 |
| 2 | ||
r2 = | R2 | |
| 3 |
| 2 | √3 | |||
H = 2√R2 − | R2 = 2R | |||
| 3 | 3 |
( męczysz mi mózg na stare lata
Dopiero zaczynam studiować
To tylko rozgrzewka