trygonometria
Ewa: f(x)=arctg(x+2) D=R/{−2} czy to dobrze?
22 paź 20:15
Trivial: Przeanalizuj wykres arctg(x). Widzisz tam jakieś dziury w x−ach? Ja nie.
22 paź 20:16
Ewa: no własnie nie czyli tylko R
22 paź 20:20
Trivial: tak.
22 paź 20:23
Ewa: Czyli obojetnie co bedzie w nawiasie zawsze bedzie R bo z osi x przemalowuje na os y tak?
22 paź 20:23
Trivial:
Jeżeli mamy funkcję arctg(y), to dziedzina[arctg(y)] = dziedzina[y].
| | 1 | |
Prościej, mając np. arctg( |
| ) dziedzina jest R\{0}. |
| | x | |
22 paź 20:25
Ewa: a mając arctg(3x3−6) D=R
22 paź 20:43