matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz dziedzine funkcji
monka:
proszę o sprawdzenie
f(x)=
√
x
2
+2x−3
−
√
8−x
x
2
+2x−3=0 Δ=16
√
Δ
=4 x
1
=−3 x
2
=1 −3∉D i 1∉D x
2
+2x−3≥0 z wykresu (−
∞
;−3><1;+
∞
) 8−x≥0 x≤8 z wykresu (−
∞
;8> a więc D=(−
∞
;−3><1;8> czy tak jest dobrze?
22 paź 20:08
konrad:
tak
22 paź 20:14
monka:
dzięki ufff
22 paź 20:15