Jak wyznaczyc wypadkowa takich dwoch wektorow?
ze wzoru cosinusów
| 1 | ||
F2= 152+192−2*15*19*cos120o , cos120o= −sin30o= − | ||
| 2 |
a jak to zrobic rozbijajac te wektory na skladowe w bazie ei, gdzie i∊{x,y}
?
mam jeszcze jedno zadanie
Linka została rozciągnięta pomiędzy dwoma słupkami. Student X postanowił chwycić linkę i
zawisnąć na niej (rysunek powyżej). Wyznacz siły reakcji linki.
jedyne co zauważyłem to, że wypadkowa wszystkich sił będzie równa 0 bo układ pozostaje w
bezruchu, a więc FT1 + FT2 − mg = 0 ale nie wiem jak ulozyc pozostale rownania aby
wyznaczyc te sily