jak obliczyć objętość stożka?!
Żaneta:

Pole powierzchni całkowitej stożka wynosi 100π, a promień ma długość 5. Oblicz objętość tego
stożka.
dane:
r=5
Pc= 100π
22 paź 19:47
konrad: V=1/3Pp*h
wysokość z tw. Pitagorasa
h2=l2−r2
100π=πr2+πrl ← z tego wyliczysz l
22 paź 19:51
Eta:
Pc= πr(r+l) = 5π(5+l)
5π(5+l)= 100π => l= 15
h2= l2−r2=......= 200
h=....
V=.....
22 paź 19:54
Żaneta: no tak ale nie znam wysokości ani L(czyli tworzącej stożka)
22 paź 19:55
konrad: no to właśnie masz pokazane jak wyliczyć l i h
22 paź 19:56
Żaneta: w książce wysokość wynosi 10√2 a po obliczeniu za pomocą twierdzenia pitagorasa mi taka
wysokość nie wychodzi
22 paź 20:04
Eta:
h
2= 200 => h=
√200 =
√100*2= 10
√2
22 paź 20:05
Eta:
l=15 r=5 to: h2=l2−r2
h2= 152− 52
h2= 225−25
h2=200
h= 10√2
22 paź 20:07
Żaneta: o matko, ale mam braki

dzięki teraz rozumiem
22 paź 20:09
Eta:
22 paź 20:11