Równia pochyła
Alistar: Zadanie 1
Z jaką siłą należy ciągnąd ciało o masie 100 kg w górę gładkiej równi o długości podstawy 3 m i
wysokości 2 m ? Ile razy mniej siły trzeba aby wyciągnąd ten ciężar niż podnieśd go ? Jaką
pracę należy wykonad w pierwszym i w drugim przypadku ?
Zadanie 2
Po równi pochyłej o kącie nachylenia 30o ześlizguje się ciało z przyspieszeniem 5 m/s. Oblicz
współczynnik tarcia dynamicznego.
Zadanie 3
Ciało o ciężarze 40 N zsuwa się po równi pochyłej o kącie nachylenia α = 45o. Współczynnik
tarcia dynamicznego μd= 0,5. Oblicz przyspieszenie tego ciała w ruchu po równi:
a) z uwzględnieniem tarcia,
b) bez uwzględniania tarcia.
Zadanie 4
Z jaką siłą należy oddziaływad na ciało o ciężarze 500 N aby wtoczyd go po pochylni o długości
2 m i wysokości 1 m. Porównaj jaką należy wykonad pracę:
a) z pochylnią
b) bez pochylni
Zadanie 5
Ciało zostaje ustawione na górze równi pochyłej i zostało swobodnie puszczone w dół równi. Jaką
prędkośd uzyska ciało na koocu równi? Z jakim przyspieszenie poruszad będzie się wprawione w
ruch ciało ? Wysokośd równi 1 m, kąt nachylenia α = 45o współczynnik tarcia μd= 0,5.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuję