.
xXx: jak zapisac iloczyn skalarny dowolnych dwoch wektorow a i b za pomoca symbolu Kroneckera?
22 paź 19:36
xXx: up
22 paź 20:04
Trivial:
Definicja iloczynu skalarnego jest:
a = (a1, a2, ..., an)
b = (b1, b2, ..., bn)
aob = ∑i (ai*bi) = ∑i ∑j (δi j * ai*bj)
O to chodziło?
22 paź 20:20
xXx: hm sam nie wiem bo z tego co przeczytalem delta kroneckera przyjmuje wartosc 1 lub 0, wiec z
twojego zapisu wynika ze iloczyn skalarny bedzie zawsze wynosil 0 lub ai*bi
22 paź 21:10
AC:
Dobrze jest:
a◯b= ∑i;j δi j aibj = ∑i aibi
22 paź 21:15
xXx: a ok, przeciez 'i' oraz 'j' beda takie same, rozumiem
22 paź 21:53