Dana jest funkcja
artur:
Witam
dana jest funkcja y=x
2+x−2
a. zapisz w postaci iloczynowej
b. podaj postać kanoniczną
c. narysuj wykres funkcji
Jeśli chodzi o pierwsze dwa punkty to sobie to wyliczyłem mianowicie
ad.a
y=(x+2)(x−1)
ad.b
lecz problem się zaczyna w momencie rysowania wykresu (rysuję go ze wzoru zadanego w zadaniu
x
2+x−2 i jakoś mi wychodzi nie symetryczny względem OY )
byłbym wdzięczny jakby ktoś mi narysował wykres lub podał współrzedne charakterystycznych
punktów tej paraboli
z góry dziękuje
22 paź 18:44
agata: Miejsca zerowe −2 i 1, a punkty to (−2,0)i (1,0)
| | −1 | | −9 | |
wierzchołek ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
punkt przecięcia z osią y to (0,c)=(0,−2)
ramiona paraboli do góry.
22 paź 18:50
shaka: W postaci kanonicznej masz wierzchołek tej paraboli : W(−12,−94)
Jest ona symetryczna względem prostej x=−12 i ma ramiona skierowane w górę (a=1)
22 paź 18:57