Prosze o pomoc :(
Nikita : Dla jakich wartości parametru p iloczyn zbiorów A i B jest zbiorem pustym jeżeli
A= { (x.y) ; x∊R ⋀ y∊R ⋀ x2 + y2 −6x + 2y +8 ≤ 0}
B= {(x,y); x∊R ⋀ y∊R ⋀ x − y + p < 0 }
Dla najmniejszej znalezionej wartości p znajdź interpretacje geometryczną.
[ Odp: p ≥ −2 ]
22 paź 18:28
Eta:

A: zb. punktów należących do koła o środku S(3,−1) i r=
√2
odległość d środka S od prostej musi być ≥ r
| | |3*1−(1)*(−1)+p| | |
d= |
| = √2 |
| | √12+(−1)2 | |
|4+p|≥2 =>
p≥ −2 lub p≤ −6 −−− odrzucamy bo ma punkty wspólne
z tym kołem
narysuj jeszcze prostą dla p ≤ −6 i zbiór punktów nad nią ( zobaczysz dlaczego ten przypadek
odpada
22 paź 18:58
Nikita : nie rozumiem z tego nic. Mogłabyś mi to jakoś wytłumaczyć
23 paź 11:04
Nikita : 
?
23 paź 12:06