Funkcja
Iza: Funkcja f :{1,2,3,...,2008}→N przyporządkowuje liczbie n taką liczbę naturalną k, że 2k
jest dzielnikiem liczby
( 2n )
n
i 2k+1 nie jest dzielnikiem liczby
( 2n )
n
. Dla ilu argumentów funkcja f przyjmuje wartość 7?
Zapis: ( 2n )
n
to symbol Niutona.
12 mar 18:11
Basia: Wiem o co tu chodzi, ale kompletnie gubię się w zapisach.
Może macie jakiś pomysł ?
12 mar 22:55
Iza: A mogłabyś mi wytłumaczyć o co w tym chodzi? Może sobie sama dam radę dalej.
12 mar 23:07
b.: Jest taki ogólny fakt, że liczba pierwsza p dzieli n! dokładnie w wykładniku równym
[n/p] + [n/p
2] + [n/p
3] + ...
( [x] oznacza tu część całkowitą x)
Myślę, że w ten sposób dałoby radę. Ale mam jakieś dziwne wrażenie, że to jakieś proste
jest
12 mar 23:07
b.: Jest taki ogólny fakt, że liczba pierwsza p dzieli n! dokładnie w wykładniku równym
[n/p] + [n/p
2] + [n/p
3] + ...
( [x] oznacza tu część całkowitą x)
Myślę, że w ten sposób dałoby radę. Ale mam jakieś dziwne wrażenie, że to jakieś proste
jest
12 mar 23:07
b.: Podam może przykładowe wartości:
żeby policzyć f(3), liczymy (6 po 3) = 20,
patrzymy jaka maksymalna potęga dwójki dzieli 20: 2
2=4 dzieli 20, ale 2
3 już nie
zatem f(3)=2 (maksymalny wykładnik)
a np. dla f(10):
(20 po 10) = 11*12*...*20 / (10!) =
= 11*2*13*2*15*2*17*2*19*2 / (1*3*5*7*9)
czyli tutaj f(10)=5 (bo tyle dwójek mamy w rozkładzie)
o chyba się mi samo rozwiązało
12 mar 23:10
b.: A nie, pomyłka!
powinno być
(20 po 10) = 11*12*...*20 / (10!) =
= 11*2*13*2*15*2*17*2*19*2 / (1*2*3*4*5)
czyli jednak f(10)=2 (pięć dwójek w liczniku minus trzy w mianowniku)
czyli jednak się mi nie rozwiązało
12 mar 23:11
Basia: Ja mam przede wszystkim problem z jakimś sensownym zapisem (2n nad n).
Wiem, że wszystkie parzyste z mianownika skrócą się z parzystymi z licznika, ale liczby
tych, które zostaną w liczniku nie udaje mi sie zapisać.
12 mar 23:11
b.: Ok druga próba - skorzystajmy z tego faktu powyżej:
2 dzieli (2n)! dokładnie w wykładniku
[2n/2] + [2n/4] + [2n/8] + ... = n + [n/2] + [n/4] + ...
a n! dokładnie w wykładniku
[n/2] + [n/4] + ...
więc 2 dzieli (n!)2 w wykładniku
2*([n/2] + [n/4] + ...)
Zatem
f(n) = (n + [n/2] + [n/4] + ... ) - 2*([n/2] + [n/4] + ...)
pytanie jest więc o znalezienie tych n ze zbioru {1,2,...2008}, dla których
7 = (n + [n/2] + [n/4] + ... ) - 2*([n/2] + [n/4] + ...)
czyli
7 = n - ([n/2] + [n/4] + ...)
To już się chyba da policzyć...
A co na to Iza?
12 mar 23:17
Basia: Po rozpisaniu wychodzi mi, że jeśli skracać tylko parzyste to dla n parzystego
(2n nad n) = (n+1)*(n+3)*.......................*(2n-1)*2n/2
------------------------------------------------------
1*2*3*....*(n/2)
(n+3)*(n+5)*................*(2n-1)*2(n-1)/2
(2n+2 nad n+1) =--------------------------------------------------------
1*2*3*.........*[(n+1)/2]*2(n-1)/2
i za diabła nie potrafię wyliczyć ile tam jeszcze w mianownikach "dwójek" ZOSTAŁO
niby to powinno być: 2+4+6+....+(n/2) = 2*1 + 2*2 + 2*3+.....+2*(n/4)
12 mar 23:29
Eta:
Proponuję "korki 24h"

12 mar 23:31
b.: Rozwiązuję dalej:
7 = n - ([n/2] + [n/4] + ...) = (n/2 + n/4 + n/8 + ...) - ([n/2] + [n/4] + ...) =
= (n/2 - [n/2]) + (n/4 - [n/4]) + (n/8 - [n/8]) + ...
a to chyba
= liczba jedynek w zapisie n w systemie dwójkowym
ale nie jestem pewien
12 mar 23:38
Basia: A jak policzyć sumę [n/2] + [n/4] + [n/8]+............................... ?
12 mar 23:41
Basia:
chyba coś tu nie gra !
np. dla n = 10
byłoby
(5 - 5) + (2,5 - 2) + (10/8 - 1) + (1-1) = 1/2 + 2/8 = 1/2 + 1/4 = 3/4
czy coś źle liczę ?
12 mar 23:48
Basia: ale żadnego błędu w Twoim rozumowaniu też nie widzę !
12 mar 23:53
b.: no źle, bo skąd (1-1)?
zamiast tego jest
(10/16 - 0) + (10/32 - 0) + ... = 10/8 = 5/4,
co razem z Twoimi 3/4 daje 2 -- jak trzeba
i 10 = 10102 czyli się zgadza
(ta suma jest nieskończona... wprawdzie [n/2k] równa się zero od pewnego miejsca, ale
już n/2k (bez części całkowitej) nie)
13 mar 00:06
b.: Nie jestem pewien co do tej liczby jedynek w rozwinięciu dwójkowym, ale reszta powinna
być ok (modulo durne pomyłki

)
13 mar 00:09
Basia: no jasne; podzieliłam przez 10 (chyba pójdę spać)
13 mar 00:13
Basia: Reszta jest o.k. Z całą pewnościa!
13 mar 00:14
b.: No to się Basiu pobawiliśmy przy fajnym zadanku, a Izy już chyba dawno nie ma
13 mar 00:23
Basia: Zapewne, poza tym obawiam się, że trzeba by jej to znacznie dokładniej wytłumaczyć.
A swoją droga ciekawa jestem skąd to zadanie ?
Może Iza odpowie.
I teraz to już stanowczo dobranoc !
13 mar 00:35
b.: Poza tym, wcale go jeszcze do końca nie rozwiązaliśmy...
Dobranoc!
13 mar 00:42
Basia: Fakt, ale reszta to "betka".
2008 w zapisie dwójkowym to 11111011000 (11 miejsc)
więcej nie będzie
ma być 7 "jedynek" i 4 "zera"
czyli tych rozwiązań będzie tyle ile jest sposobów ustawienia 4 zer i 7 jedynek
na 11 miejscach czyli (11 nad 4) = (11 nad 7)
czyli
11! / (4!*7!) = 8*9*10*11 / 1*2*3*4 = 3*10*11 = 330
13 mar 02:19
Basia: I to już jest rozwiązanie, bo w zadaniu zadano pytanie "dla ilu argumentów f. przyjmuje
wartość 7"
13 mar 08:11
Iza: Dzięki wielkie za rozwiązanie


Jesteście kochani

Nawet to zrozumiałam

Jeszcze
raz dziękuje

13 mar 10:12
b.: ,,czyli tych rozwiązań będzie tyle ile jest sposobów ustawienia 4 zer i 7 jedynek
na 11 miejscach czyli (11 nad 4) = (11 nad 7)''
tak by było, gdyby pytanie było o zbiór {1,2,...,2047} (2047=11 111 111 111
2)
trzeba więc od 330 odjąć te liczby ze zbioru {2009, ..., 2047}, które mają 7 cyfr 1 w
zapisie dwójkowym
Ale... czy to już jest takie jasne, że
(n/2 - [n/2]) + (n/4 - [n/4]) + (n/8 - [n/8]) + ...
= liczba jedynek w zapisie n w systemie dwójkowym

Na razie nie zostało to uzasadnione...
13 mar 10:18
Basia: W kwestii
(n/2 - [n/2]) + (n/4 - [n/4]) + (n/8 - [n/8]) + ...
= liczba jedynek w zapisie n w systemie dwójkowym
uwierzyłam Ci na słowo.
2008 = 11 111 011 0002
2048 = 11 111 111 1112
to o ile dobrze rozumuję może być tylko jedna liczba n taka,że:
2008 < n ≤ 2048 i mająca w zapisie 7 "jedynek"
mianowicie: 11 111 110 0002
czyli to byłoby 329.
W kwestii zapisu spróbuję pogrzebać w literaturze. Jestem prawie pewna, że sobie tego nie
wymyśliłeś.
A swoją drogą nie przyznała się co studiuje (bo, że nie ze szkoły średniej to zadanie,
jestem pewna). Podejrzewam informatykę.
13 mar 16:32
Mickej: 2048
10=100000000000
2
same jedynki to zawsze liczba nieparzysta bo ostatni bit
tzn 1 ma wartość 1 lub 0
13 mar 16:40
Mickej: a podziw za rozwiązanie zadania bo ja sie w samym zapisie pogubiłem
13 mar 16:41
Basia: oczywiście Mickey masz rację
chodziło o 2047
wszędzie tam ma być 2047 zamiast 2048
13 mar 16:45