rozwiąż
inka: hej, mam obliczyć takie wyrażenie ( √7+2√6)2
22 paź 17:55
inka: i nie wiem jak sie za nie zabrać
22 paź 17:58
Eta:
= 7+2√6
22 paź 18:04
inka: a czy to wyrażenie 2√6 pozostaje bez zmian?
22 paź 18:27
agata: KORZYSTASZ ZE WZORU(√x)2=x dla x≥0 czyli kwadrat z pierwiastkiem się znosi i zostaje to co
jest pod dużym pierwiastkiem
22 paź 18:40
inka: dobrze a jak mam obliczyć takie wyrażenie (4√5−√3)2 +(8− 2√15)2?
próbowałam ale wyszedł mi dziwny wynik
22 paź 18:48
agata: (4√5−√3)2=(4√5)2−2*4√5*√3+(√3)2
22 paź 18:53
inka: czy z tego wyrażenia miało wyjść 83−8
√15
22 paź 19:02