stereometria
Joe: Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Krawędź boczna ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od
krawędzi jego podstawy. Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
22 paź 17:13
piotrek: gdzie ten kąt jest dokładniej

?
22 paź 17:20
Joe:
| | a2√3 | | 3a2√3 | |
myślę, że będzie taki rysunek. A pole to 6 * |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
22 paź 18:04
Joe: pomocy
22 paź 18:17
Joe: pomocy
22 paź 19:23
dero2005:

OA = a
|CB| = a
√3
|AE| =
a2
α = 60
o
tg
β2 = 2
β = 126
o52'11''
22 paź 21:43
Joe: | | 3 | |
Dzięki ale już sobie poradziłem  cosα = − |
| i poprawnie  |
| | 5 | |
22 paź 21:53
asdasd:
6 sty 18:15