zadanie z treścia
m: Zbiornik na wode jest napełniany przez dwie rury. jeśli pierwsza rura jest otwarta przez
2 godziny a druga przez 7 godzin to napełni się 2/3 zbiornika. jeśli pierwsza rura jest
otwarta przez 4 godziny a druga przez 3 godziny to napełni sie 3/5 zbiornika. Jak długo
potrwa napełnianie zbiornika przez każdą rurę oddzielnie ? Jak długo potrwa napełnianie
przez obie rury jednocześnie ? Jak ułożyć do tego równanie
12 mar 18:07
tim: Ja ci pomogę ułożyć układ równań, ty rozwiążesz:
Więc tak:
x - godzina pracy 1 rury
y - godzina pracy 2 rury
2x + 7y = 2/3
4x + 3y = 3/5
Rozwiąż. Czekam na rozwiązanie.
12 mar 18:34
m: wyszło x=1/10 i y=1/15
12 mar 20:14
Basia: dobrze wyszło; wtrącam się bo nie wiem czy m jeszcze jest
a dokończyć potrafisz ?
12 mar 20:18
Basia: czy tim jeszcze jest, oczywiście !
12 mar 20:19
m: właśnie nie za bardzo wiem jak
12 mar 20:36
Basia:
przez 1 godzinę rura1 napełnia 1/10 zbiornika
przez 1 godzinę rura2 napełnia 1/15 zbiornika
(1)
jest oczywiste, że sama rura1 musi pracować 10h
a sama rura2 15h
(2)
mają pracować razem przez czas t (w h)
t*(1/10) + t*(1/15) = 1
1 bo mają napełnić cały zbiornik
t/10 + t/15 = 1 /*150
15 t + 10t = 150
25t = 150 /:25
t = 6
czyli 6 godzin
12 mar 20:41
m: ok Wielkie dzięki Basia
12 mar 20:47
tim: byłem sobie herbatke zrobić, a już Basia mnie wyprzedziła
12 mar 21:30
Basia: długo Cię nie było !
m czekał już prawie 2 godziny, ale przepraszam
12 mar 21:33
tim: nie no spoko

, herbatka sie długo parzyła
13 mar 14:59