Czy ktoś może wytłumaczyć mi to jakoś logicznie??? Bardzo prosze
Paweł:
22 paź 16:51
konrad: x≠0
D=R\{0}
Mnożysz wszystko przez 2x i przenosisz na lewą stronę. Możesz odwrotnie, to nie ma znaczenia.
No i rozwiązujesz nierówność kwadratową.
22 paź 16:56
ICSP: konrad nie można tego przemnożyć przez 2x

Przenosisz wszystko na jedną stronę i sprowadzasz do wspólnego mianownika.
22 paź 16:57
konrad: Racja. Przez 2x2.
22 paź 17:00
ICSP: Już lepiej
22 paź 17:09
Paweł: Robiliśmy podobno analogiczny przykład na lekcji ale i tak nie czaje w kilku miejscach.
(1+x
2−2x)x=0
1+x
2−2x=0 ∨x=0
Δ=0
x
1=1
(x−1)
2x=0
x∊(−
∞;0)
jest to dla Was jasne

Coś tam babka mówila ze nie wiadomo jak jest z tym iksem, bo mogą być dwa wyjścia ze może być
i wtedy jest też x∊(−
∞;0) ∪ {1} rys taki sam
To strasznie duzo pisania wiem, ale czy może zrobilibyscie to na kartce i zdjęcie tego
zrobionego zadnia wysłali mi


?
22 paź 17:25
Paweł: I jeszcze mam takie prostsze pytanie, bo mam kart i mowila, ze będzie z tą silnią i to rozumiem
ze jaki jest C na gorze 2 na dole 3 to wynik tam pozniej wychodzi 3.
∀LE jak jest C na gorze n a na dole jakaś liczba lub odwrotnie to juz nie wiem jak to
zrobić.
Pomozecie?
22 paź 17:34
konrad: matematyka.pisz.pl/strona/1014.html
22 paź 17:38
Paweł: no dobra juz tam byłem i tam na gorzze i na dole jest liczba, ale co wtedy gdy zzaamiaast
jednej jest niewiadoma jakas
22 paź 17:42
Paweł: | | | |
C | takie coś tylko bez nawiasów |
| | |
22 paź 17:47
agata: Do zbioru rozwiązań z pierwszego przykładu trzeba dołączyć miejsca zerowe należące do
dziedziny.
22 paź 19:08
22 paź 19:43
Greg: ICSP możesz spojrzeć na moje zadanie ?
22 paź 19:51