oblicz?
olek: Proszę pomóżcie zrobić to zadanie z graniastosłupem prawidłowym trójkątnym gdzie krawędzie są
równej długości .Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równe 12+2
√3.oblicz jego
objętość.
22 paź 16:29
konrad: V=Pph
Pc=2Pp*Pb
Pb=3ah ale skoro wszystkie krawędzie są równej długości to a=h i Pb=3a
2
Przyrównujesz to do podanego pola całkowitego i obliczasz a. No i dalej to już dasz sobie radę
22 paź 16:47
konrad:
Pc to można jeszcze uprościć
Pc=3a4√3
22 paź 16:48
22 paź 16:50
olek: Czy możesz to dalej obliczyć ,jakoś to mi się kręci,kurcze ?
22 paź 18:10