liczby zespolone
tomasz: Jak to policzyć (liczby zespolone)
√1 + i√3
22 paź 15:49
Sławek:
Wyznacz moduł i argument liczby zespolonej z=a+jb
r=|z|=
√a2+b2
Skorzystaj ze wzoru Moivre'a dla pierwiastków
n√r(cosφ+jsinφ)=
n√r(cos
φ+2kπn+ jsin
φ+2kπn)
gdzie k=0,1,2,...,n−1
22 paź 16:29
tomasz: Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj.
jak wygląda postać trygonometryczna liczby 4i?
22 paź 16:40
Rivi: | | π | | π | |
4*(cos |
| +isin |
| ) wszystkie "i" leżą pod kątem 90 stopni (+2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
22 paź 16:42
Vizer: | | π | | π | |
z=4(cos |
| +isin |
| ) jeśli się nie mylę. |
| | 2 | | 2 | |
22 paź 16:44
tomasz: te +2kπ to do pierwiastkowania przecież

ale dzięki
22 paź 16:45
tomasz: a jeżeli miałbym liczbę z=2 czyli x=2 y=0 r=2
to postać trygonometryczna wynosi 2(cosπ + isinπ)

?
22 paź 16:49
ICSP: 2(cos0 + isin0)
22 paź 16:51
Rivi: | | 9π | | 9π | |
nie tylko do pierwiastkowania. 4i=4(cos |
| +isin |
| )  przy pierwiastkowaniu ma to |
| | 2 | | 2 | |
znaczenie bo te 2π się dzielą przez ilość pierwiastków i zmienia to postać −> tutaj nie −
można dowolnie zmieniać okres o 2π i to nadal jest ta sama liczba

tylko się przyjmuje, że
okres podstawowy to −π do π lub od 0 do 2π i tak się zapisuje
22 paź 16:51
tomasz: robię teraz zadanie równaniami kwadratowymi l. zespolonej z2 + 2√2z + 2−i = 0
delta wyszła mi Δ = 4i
czyli √Δ = √4i Jak mam dalej wyznaczyć te pierwiastki?
22 paź 17:09
Trivial:
Metoda na lenia − wzór tasiemcowy.
z = a + bi
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
22 paź 17:10