dziedzina funkcji
Ewa: 6√5x−6 Jak mam z tego znaleźć dziedzinę ?
22 paź 15:38
Rivi: pod pierwiastkiem mogą być tylko wyrazy nieujemne. Czyli dziedziną są wszystkie x spełniające
5x−6≥0
22 paź 15:40
Ewa: aha czyli ten 6 stopień nie jest tu ważny?
22 paź 15:44
Rivi: dokładnie
22 paź 15:50
Ewa: dziękuję
22 paź 15:50
ICSP: Jak to nie ważny!?
22 paź 16:49
konrad: Jest ważny ale w tym przypadku robi się to tak samo jak dla pierwiastka kwadratowego, bo
stopień jest parzysty.
22 paź 16:51
Ewa: a jakby był nieparzysty?
22 paź 16:51
konrad: x∊R
22 paź 16:54
Ewa: aha mam problem jeszcze z jednym przykladem
22 paź 16:55
ICSP: daj go
22 paź 16:56
Ewa: f(x)=√x4−x3−4x2+5x−1 znam jeden pierwiastek x=1 ale reszty nie potrafie znalezc co mam
zrobic?
22 paź 16:56
Vizer: Podzielić wielomian przez dwumian (x−1)
22 paź 16:58
ICSP: x4 − x3 − 4x2 + 5x − 1 ≥ 0
czyli rozwiązujemy równanie:
x4 − x3 − 4x2 + 5x − 1 = 0
dzielimy przez x−1
(x−1)(x3−4x + 1) = 0
Tutaj pytam się czy na pewno dobrze przepisany przykład?
22 paź 17:01
Ewa: Tak dokladnie tak, też mi tak wyszło. Przykład dobrze przepisany patrze juz setny raz
22 paź 17:03
Vizer: No to zadanie ciekawe pod względem rachunków
22 paź 17:04
konrad: ICSP, a czemu miałby być źle?
22 paź 17:05
ICSP: W takim razie wzory Cardano

Miłego popołudnia życzę
22 paź 17:05
konrad: Dobra, już rozumiem. Pierwiastki
22 paź 17:05
Ewa: Może i ciekawe ale trochę wykańczające bo szukam tych pierwiastków już baaardzo długo
22 paź 17:06
Vizer: Pierwiastków, nie znajdziesz na piechotę.
22 paź 17:07
22 paź 17:07
konrad: Kliknij na "exact form" jak chcesz dokładną postać.
22 paź 17:08