określenie położenia prostej L wzgledem okregu pomocy nie rozumiem tego
Agnieszka89: Określ położenie prostej L względem okręgu
a) L: 4x − 3y +2 = 0 (x+2)2 + ( y − 3)2 = 1
b) L: 6x + 8 y − 15 = 0 x2 + y2 − 4x + 4y − 8= 0
c) L: x − y −1 = 0 (x+3)2 + ( y − 1)= 9
22 paź 14:34
agata: Znaleźć środek okręgu i promień okręgu . To chyba potrafisz?
I sposób W zadaniach zamkniętych. Możesz sobie narysować
Ale lepiej wykorzystaj wzór na odległość d środka okręgu od danej prostej.
Jeśli d>r, to prosta z okręgiem ma dwa punkty wspólne.
Jeśli d=r to prosta z okręgiem ma 1 punkt wspólny.
Jeśli d<r to są dwa punkty wspólne.
22 paź 16:45