Obliczanie odsetek...
Ania: Kwotę x zł wpłacono do banku na lokatę roczną o oprocentowaniu k% w skali roku. Oblicz
odsetki oraz stan oszczędności po pierwszym roku.
12 mar 18:00
Spike: zastosuj wzór
Kk=Kp(1+k)n
gdzie Kk- kapitał końcowy
kp=kapitał początkowy
k-oprocentowanie
n-ilość kapitalizacji
Kp=x
n=1
k=k%
Kk=x(1+k)1=(x+xk)zł
12 mar 18:03
Spike: Tyle można bez żadnych danych o x i k...
12 mar 18:03
Patrycja: dzięki, a jeszcze miałąbym pytanie o odsetki, które zostały naliczone
12 mar 18:09
Spike: Kk=x(1+k)1=(x+xk)zł
odsetki to xk- x*oprocentowanie
12 mar 18:12
Patrycja: 
Dzięki.
12 mar 18:17
Spike: "odsetki to xk- x*oprocentowanie" tzn. tutaj jest myślnik a nie minus jak coś
12 mar 18:18