Ciało liczb zespolonych
Kasia: Rozwiązać równanie kwadratowe (−2+i)z2+(10+5i)z+(−5−15i)=0. Wynik zapisać w postaci z=x+iy oraz
w=u+iv, gdzie x,y,u,v są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc
dziesiętnych po kropce i x<u.
22 paź 13:24
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia, Nikomu nie bedzie sie chcialo tego kolosa liczyc
liczysz Δ; jak wyjdzie brzydka
np √Δ= √1+2i= a+bi i potem lecisz wedlug schematu
22 paź 13:39
Kasia: Wyszło mi: √200i−25 = a+bi
Co dalej?
22 paź 17:02
Trivial:
Δ = −25.
Gdzieś masz błąd.
22 paź 17:13
Kasia: ok znalazłam.
to co teraz mam zrobić?
22 paź 17:48