PROSZĘ O POMOC
monika: 1)! Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1,2) i B=(3,−2)
2)! Napisz równanie okręgu której AB(wektor!) jest średnicą A,B z zadania 1
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE MI JAK TO ZROBIĆ..
22 paź 13:04
shaka:

1. Ogólne równanie prostej ma postać y=ax+b.
Mając dane punkty A=(x
1,y
1) B=(x
2,y
2),współczynnik a można wyznaczyć ze
wzoru a= y
2−y
1/x
2−x
1
Zatem a=−2−2/3−1=−2 ,więc y=−2x+b .Podstawiając za x i y do y=−2x+b np. punkt A=(1,2) wyznaczam
b;
2=−2*1+b ⇒ b=4 stąd równanie prostej : y=−2x+4.
2. Środek S(a,b) i R okręgu (x−a)
2+(y−b)
2=R
2 znajdziemy wyznaczając środek i długość |AB|:
|AB|=
√(y2−y1)2+(x2−x1)2 =
√(−4)2+22=
√20=2
√5 ,R=|AB|/2=
√5
S(a,b)=((x
2+x
1)/2,(y
2+y
1)/2)=((3+1)/2,(−2+2)/2)=(2,0).
Okrąg ma więc postać (x−2)
2+y
2=5.
22 paź 22:19
shaka: Zapomniałem oznaczyć osie

Zapamiętaj wzory zwłaszcza te na dł odcinka,środek i współczynnik
a=(y
2−y
1)/(x
2−x
1),gdy dane są 2 punkty przez które przechodzi prosta. W rozw
zapomniałem o nawiasach,a to kluczowe
22 paź 22:29