prosze o pomoc
andrzej15011: 1.Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długosc 4 cm. oblicz długosc
przekątnej tego graniastosłupa jesli przekatna graniastosłupa tworzy z jedna z krawedzi
bocznych kat 30 stopni .
2. Przekatna granisstosłupa prawidłowego czworokatenego ma długosc 20cm i tworzy z krawedzia
podstawy kąt tg=4/3. oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa
22 paź 12:55
dero2005:

a = 4 cm
liczymy przekątną podstawy d
d = a
√2 = 4
√2 cm
liczymy przekątną graniastosłupa D
D = 2d = 2*4
√2 = 8
√2 cm
22 paź 16:50
dero2005:

D = 20 cm
| ⎧ | sa = tg α = 43 | |
| ⎩ | a2+s2 = 202 |
|
s = a
43
a
2 + (a*
43)
2 = 400
a
2 +
169a
2 = 400 |*9
9a
2 + 16a
2 = 3600
25a
2 = 3600
a
2 = 144
a = 12
s = 12*
43 = 16
h =
√s2−a2 =
√162−122 =
√112
h = 4
√7
P
b = 4*a*h = 4*12*4
√7 = 192
√7 cm
2
22 paź 17:04