Rownanie prostej okregu....
monika:
y=−4x−6 (równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(1,2) i B=(3,−2) , bardzo bym prosila o
sprawdzenie
Napisz rownanie prostej okręgu którego AB jest średnicą A,B z zadania poprzedniego. Wogole
niemam pojęcia jak sie za to zabrać..
22 paź 12:51
Tadeusz: to może zacznij od poprawnego zapisania treści −
22 paź 12:55
ICSP: prosta źle
22 paź 12:56
monika: Więc ja już nie mam siły do tego . !
1)! Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1,2) i B=(3,−2)
2)! Napisz równanie okręgu której AB(wektor!) jest średnicą A,B z zadania 1
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE MI JAK TO ZROBIĆ
22 paź 13:02
ICSP: pokaż jak liczyłaś tą prostą
22 paź 13:07
monika: (3−2)(y−2)=((−2)−2)(x−1)
1(y−2)=−4(x−2)
y−2=(−4x)−8
y=−4x−8+2
y=−4x−6
22 paź 13:26
ICSP: Kto ciebie nauczył takie wzoru?
W szkole praktykujecie coś takiego?
22 paź 13:27
monika: a zły jest ?
22 paź 13:30
ICSP: dziwny.
Zauważ ze jeżeli wstawisz do niego współrzędne punktu A:
y = −4x−6
2 = −4 − 6
2 = −10
sprzeczność.
22 paź 13:36
ICSP: Ja zaproponuję inny wzór:
dla dwóch punktów:
A(x
1;y
1) B(x
2;y
2)
22 paź 13:37
Tadeusz: y=−2(x−1)+2
y=−2x+4
22 paź 13:39
Tadeusz: dalej policz współrzędne środka odcinka AB ... i to będzie środek szukanego okręgu ...
... a promień to chyba już wiesz jak ..
22 paź 13:41
monika: ja praktycznie wogóle matematyki nie umiem ,w tym ułamków...
tzn :
a=
−41
a= 4
?
Przepraszam ale nie umiem .
22 paź 13:43
monika: rany.....
22 paź 13:43
Tadeusz:
coś było do obiadku? −

Może ponad miarę ...
22 paź 13:47
monika: nie rozumiem tego nadal .
dlaczego tam jest y−2−..... i pozniej x−1
22 paź 13:47
monika: PONAD MIARĘ
22 paź 13:48
Tadeusz:
bo już ktoś przed Tobą wyprowadził taki wzór
| | y2−y1 | |
(y−y1)= |
| (x−x1) |
| | x2−x1 | |
22 paź 13:51
monika: no a jak jest od tego
y=−2(x−1)+2
y=−2x+4
skąd to cztery
22 paź 14:00
dero2005:
masz dwa punkty A(x
A,y
A) i B(x
B, y
B) A(1,2) B(3, −2)
najpierw liczysz współczynnik kierunkowy a wg wzoru
| | yB−yA | | −2−2 | | −4 | |
a = |
| = |
| = |
| = −2
|
| | xB−xA | | 3−1 | | 2 | |
teraz liczysz (znajdujesz) równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B wg wzoru
y = a(x − x
A) + y
A lub y = a(x − x
B) + y
B oba wzory dadzą ten sam wynik
y = −2(x − 1) + 2 = −2x + 2 + 2 = − 2x + 4 czyli
y = −2x + 4 lub
y = −2(x − 3) − 2 = −2x + 6 − 2 = − 2x + 4 czyli
y = −2x + 4
masz rozwiązny punkt 1
22 paź 15:32
dero2005:

liczysz środek odcinka AB czyli znajdujesz okręgu wg wzoru
| | xA+xB | | yA+yB | |
S = ( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
S = (2 , 0)
liczysz długośc odcinka AS czyli promień r okręgu wg wzoru
d = r =
√(xS−xA)2 + (yS−yA)2
r =
√(2−1)2 + (0−2)2 =
√1+4 =
√5
równanie okręgu wygląda następująco
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
gdzie a,b to współrzędne środka okręgu czyli punktu S (2,0) , r =
√5
wstawiamy
(x−2)
2 + (y−0)
2 = (
√5)
2
i masz punkt 2
(x−2)2 + y2 = 5
22 paź 15:51
monika: dzieki
22 paź 16:23