zadanie z analizy matematycznej - dowód
pauliśka: Udowodnij wykorzystując nierówności między średnimi (arytmetyczna>geometryczna>harmoniczna)
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + ... + |
| > |
| |
| n | | n+1 | | 2n | | 3 | |
22 paź 12:30
Vax: Z am−hm:
| ∑i=n2n 1i | | n+1 | |
| ≥ |
| |
| n+1 | | ∑i=n2n i | |
⇔
| | 1 | | (n+1)2 | | 2(n+1) | | 2 | | 2 | | 2 | |
∑i=n2n |
| ≥ |
| = |
| = |
| + |
| > |
| |
| | i | | 3n(n+1)/2 | | 3n | | 3 | | 3n | | 3 | |
qed.
22 paź 13:27
pauliśka: Vax, a mogę prosić o wytłumaczenie tego?
22 paź 13:39
Vax: 1 nierówność to po prostu nierówność między średnią arytmetyczną a harmoniczną dla n+1
składników: n,n+1,...,2n. Następnie mnożę obustronnie przez (n+1) i zauważam, że (suma ciągu
| | 3n(n+1) | |
arytmetycznego) n+(n+1)+...+2n = |
| |
| | 2 | |
22 paź 13:45
pauliśka: z tej pierwszej nierówności to jest tak?
22 paź 13:55
Vax: Tak jest.
22 paź 13:57
pauliśka: ok to rozumiem. tylko jak doprowadzić do takiej postaci z nierówności wyjściowej?
22 paź 13:59
Vax: Ale my nie przekształcamy tezy, tylko wychodzimy od prawdziwej nierówności i wykonując szereg
działań dochodzimy do naszej tezy
22 paź 14:01
pauliśka: | | 2(n+1) | | 2 | |
no to coś tu jest nie tak... bo na końcu wychodzi że |
| > |
| czyli nie to samo co |
| | 3n | | 3 | |
teza...
22 paź 14:07
Vax: Czemu? Udowodniliśmy tezę. Mamy pokazać, że L > P, udowodniliśmy, że L > K, oraz, że K > P,
czyli L > K > P, więc tym bardziej L > P
22 paź 14:08
pauliśka: dobra już wiem. trzeba było ostatnią linijkę dokładnie rozpisać to bym od razu zajarzyła

dzięki za pomoc
22 paź 14:13