pomocy
40 Malwina:
Rozwiąż równania i nierówności:
a) 5x3−3x2−2x=0
b) x3+3x2−9x+27=0
22 paź 12:04
ICSP: tu być same równania
22 paź 12:06
ICSP: i popraw drugie
22 paź 12:07
40 Malwina: ale chcę aby ktoś mi potłumaczył je bardzo proszę o pomoc
22 paź 12:07
40 Malwina: oj nie pokazuj jeżyka bo aż się prosi aby go gryśc
22 paź 12:09
22 paź 12:11
40 Malwina:
22 paź 12:14
ICSP: dobra

w a) wyciągnij x przed nawias.
w b) popraw zapis. Musiałaś gdzieś minusa zgubić.
22 paź 12:17
22 paź 12:19
biedrona: b) jest chyba źle zapisane.sprawdź to równanie czy tak ma wyglądać
22 paź 12:19
araa: w a) będzie?
0 , −3/5 , 1,1/5 ?
22 paź 12:22
araa: czy nie?
22 paź 12:22
ICSP: 4 pierwiastki

Jakim cudem?
22 paź 12:23
araa: 3

0
−3/5
12/10 = 1 i 1/5
22 paź 12:24
ICSP: Źle. Policz jeszcze raz ten trójmian.
22 paź 12:26
araa: czy tak czy nie?

moze niech to ktos sprawdzi, bo tez sie przy okazji dowiem czy to umiem czy
nie
22 paź 12:26
araa: ok ok

licze jeszcze raz
22 paź 12:27
araa: ok , źle policzyłem Δ
wg. moich nowych obliczeń to będzie:
−2/5, 0, 1 czy dobrze?
22 paź 12:29
ICSP: teraz dobrze.
22 paź 12:31
araa: a w tym drugim to cos ze znakami jest chyba zwalone?
22 paź 12:32
ICSP: Na pewno.
22 paź 12:33
ICSP: Oczywiście można tamto rozwiązać
22 paź 12:39
40 Malwina: napisałam poprawnie ale jak sledze co piszecie to nie mam nadal pojęcia jak to obliczyć i co z
kad się wzięło:(
22 paź 12:43
ICSP: dobrze. Ktoś ci wytłumaczy pierwsze ja biorę się za drugie.
22 paź 12:43
ICSP: mamy piękne równanie:
x
3 + 3x
2 − 9x + 27
wprowadzamy podstawienie: x = (y−1)
(y−1)
3 + 3(y−1)
2 − 9(y−1) + 27 = y
3 − 3y
2 + 3y −1 + 3y
2 − 6y + 3 − 9y + 9 + 27 = y
3 − 12y
+ 38
| | −12 | | 38 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = −64 + 361 = 297 |
| | 3 | | 2 | |
√Δ = 3
√33
y = p3{−19 − 3
√33 +
3√ −19 + 3√33
wracamy do x
x = y − 1
x = −1 −
3√−19 − 3√33 +
3√ −19 + 3√33
Jak nigdzie się nie pomyliłem to taki jest wynik
Sprawdź jeszcze raz czy dobrze przepisałaś
22 paź 12:47
40 Malwina: tak doborze przepisałam
22 paź 12:50
ICSP: no to masz piękne rozwiązanie

Jeszcze tylko
Trivial sprawdzi czy nigdzie się nie pomyliłem
22 paź 12:50
40 Malwina: a jeśli chodzi o nie równość to mam jeszcze 2 podpunkty

c)2x
3−5x
2+2x>0
d) (x−2)(x+3)(x−4) \<
22 paź 12:54
gość: hej
22 paź 12:55
ICSP: 1. Liczysz pierwiastki.
2. Rysujesz przybliżony wykres funkcji
3. Odczytujesz rozwiązanie.
22 paź 12:56
40 Malwina: ja proszę o pomoc bo sama nie umie sobie z tym poradzić, a ja mam ciebie sprawdzać? ja mogę
jedynie ugryźć za śliczny język
22 paź 12:56
40 Malwina: to jest dla mnie czarna magia
22 paź 12:57
ICSP: c) Najpierw rozłóż na czynniki wielomian w podpunkcie c)
22 paź 12:59
araa: podpunkt c:
0, 1/2, 2 − zgadza się?
22 paź 13:02
araa: podpunkt d:
−3, 2, 4 − zgadza się?
22 paź 13:03
ICSP:
22 paź 13:03
ICSP: d to widać od razu.
22 paź 13:03
40 Malwina: ale co widać
22 paź 13:09
ICSP: później wytłumaczę.
Rozłożyłaś już przykład c)
22 paź 13:12
40 Malwina: ale nie wiem jak
22 paź 13:14
ICSP: 2x^^3 − 5x2 + 2x = 0
1. Wyciągnij x przed nawias i napisz co ci wyszło.
22 paź 13:16
40 Malwina: ale jaki nawias jak tu go nie ma
22 paź 14:31
ICSP: (2x3 − 5x2 + 2x) = 0
już jest.
Trivial sprawdzisz te równanie trzeciego stopnia co w tym temacie rozwiązałem?
22 paź 16:54