pytanie
tn: Witam,
mamy trzy postacie funkcji kwadratowej: iloczynową , kanoniczną, i ogólną
Aby przejść z iloczynowej i kanonicznej na ogólną wystarcz wymnożyć, aby przejść z ogólnej na
kanoniczną należy wykombinować wzór skróconego mnożenia lub skorzystać ze wzorów.
Jednak mam pytanie:
1) w jaki sposób z ogólnej przejść na iloczynową
2) oraz czy da się bezpośrednio z iloczynowej na kanoniczną i na odwrót?
22 paź 11:39
ICSP: 1)liczysz deltę pierwiastki i do iloczynowej
2) Da się z iloczynowej na kanoniczna, czy na odwrót to nie wiem.
22 paź 11:40
Trivial:
1) znajdź pierwiastki.
q = f(p) ← wyliczasz p, a potem podstawiasz do postaci iloczynowej.
22 paź 11:41
Trivial:
Z kanonicznej postępujesz tak:
a(x−p)
2 + q = 0
x−p = ±
√−q/a
x = ±
√−q/a+p
I podstawiasz do wzoru:
a(x−x
1)(x−x
2)
22 paź 11:43
tn: a skąd wiesz że a(xip)2 +q = 0 ?
22 paź 12:19
tn: zamiast i ma być minus.
zaczęliśmy funkcję kwadratową − zdaje się bardzo ważny dział, dlatego muszę go dobrze
przetrawić
22 paź 12:20
ICSP: Trivial patrz. Urojenie w funkcji kwadratowej
22 paź 12:21
Trivial:
tn, bo chcę znaleźć pierwiastki, aby potem móc zapisać postać iloczynową.
ICSP, widzę, że dostrzegasz urojenia tam gdzie ich nie ma.
22 paź 13:14